Úvodná stránka
Pečené gaštany PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 november 2009

Napriek rôznym gaštanovým receptom zostávajú najobľúbenejšou gaštanovou pochúťkou pečené gaštany. V niektorých mestách si ich môžete kúpiť v malých stánkoch, ku ktorým vás privábi nezameniteľná vôňa pečenej šupky. Do papierového kornútka si potom môžete kúpiť horúci "zázrak". Ak máte gaštany doma, nemusí byť príprava vo vlastnej réžii až taká zložitá:

Niekto dáva gaštany pred pečený poležať do vody (na pár hodín). Praktizuje sa to v neskoršom období zberu (teraz napríklad), keď plody gaštany pomaly schnú a dužina stráca vodu. Na noc ich teda môžete nechať odmočiť. Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu, treba ich však na "bruškách" alebo na "chrbátiko" priečne narezať. To je najdôležitejší krok, nedodržanie ktorého sa vám vypomstí strieľaním gaštanov v rúre (čistenie po takejto robote je tiež exkluzívne). Pečieme 20-25 minút a po upečení ich môžete zosypať do misky a prikryť utierkou aby si zostali dlhšie teplé.

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Články o gaštanoch

obrázok: anas castaneaZOO Bojnice
Ešte aj kačica je gaštanová ;) 

Zlatý gaštan 2014
11. - 12. 9. 2014 Spevácka súťaž vo Vranove nad Topľou aj tento rok
 
Gaštan jedlý - ohrozený druh
Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina...
 
Výskum jedlých gaštanov na Slovensku
Plody gaštana jedlého sa v našej kuchyni príliš nevyužívajú...
 
Gaštanové slávnosti môžu pre chorobu stromov o pár rokov skončiť
Podľa odborníkov choroba už napadla 70 percent stromov, pričom gaštany, staršie ako 40 rokov, ktorých je v lokalite väčšina, už nemajú šancu na uzdravenie a všetky postupne odumrú.

Pagaštan konský - omaľovanka

Reklama

 
Akciová cena - 88 €!
 
Lucznik 510 Anna

Obrázok týždňa

  

Anketa

Viedeli by ste odlíšiť plod gaštana a pagaštana?
 

Predajcovia gaštanov

   PRIDAJTE SA K NÁM!

Čistenie gaštanov

Gaštany sú môžete kúpiť pečené v stánku, zavarené v konzerve alebo mrazené ako pyré. Ale čo s nimi ak si ich kúpite surové?

Čistenie gaštanov

Pečené gaštany

Gaštany na FB

Kto je prihlásený