Úvodná stránka
Gaštanový med PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 január 2010

 Z kvetov gaštana jedlého sa získava gaštanový med. Má jantárovotmavú farbu a výraznú, aromaticko-korenistú chuť, ktorú si nemožno pomýliť s iným druhom medu. Dlho zostáva tekutý a po zhustnutí ho stačí ako ostatné druhy ohriať v parnom kúpeli. Podporuje cirkuláciu krvi a stimuluje produkciu červených krviniek. Možno z nej urobiť aj výbornú pomazánku na chlieb, stačí do medu vmiešať varené gaštany alebo gaštanovú múku a natrieť na chlieb. Okrem kvetov majú pozitívne účinky aj výťažky z listov, ktoré sa používajú pri výrobe ochranných krémov po holení a farieb na látky. Odvar z listov sa používa aj pri liečení kašľu, ošetrovní rán a hnačkách. Opadané listy sa používajú ako podstielka v maštaliach alebo ako hnojivo v poľnohospodárstve. 

Zopár tipov na gaštanový med:

http://www.slnecnica.sk/internetovy-obchod/med/

http://www.honey.sk/produkty/vcelie-produkty/med/

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Obrázok týždňa

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt chestnuts picture  

Dotazník na gaštanové palacinky

https://goo.gl/forms/8iZ9KsQ0A8vjB2mB3

Anketa

Chystáte sa 8. októbra 2016 na Gaštanové slávnosti na Hrade Modrý Kameň?
 

Počasie

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

Čistenie gaštanov

Gaštany sú môžete kúpiť pečené v stánku, zavarené v konzerve alebo mrazené ako pyré. Ale čo s nimi ak si ich kúpite surové?

Čistenie gaštanov

Pečené gaštany

Články o gaštanoch

Gaštan jedlý - ohrozený druh
Gaštany kedysi zachraňovali ľudí pri neúrode, dnes ich hubí rakovina...
 
Výskum jedlých gaštanov na Slovensku
Plody gaštana jedlého sa v našej kuchyni príliš nevyužívajú...
 
Gaštanové slávnosti môžu pre chorobu stromov o pár rokov skončiť
Podľa odborníkov choroba už napadla 70 percent stromov, pričom gaštany, staršie ako 40 rokov, ktorých je v lokalite väčšina, už nemajú šancu na uzdravenie a všetky postupne odumrú.